Lekplatsfysik!! (jämvikt)

Vi har pratat om jämvikt och balans. Efter några lektioners teori var vi tvungna att kolla hur det var i praktiken..

Vårt besök på Vattenhallen i Lund

World Childrens Prize 2014

Vi pratade om barnkämparna John Wood, Malala och Indira. Vi hjälpte John med förslag på bra barnböcker som han kan låta översätta. Vi ställde frågor till Indira och skrev ner våra tankar om Malalas kamp.

Vi pratade om barnens rättigheter (varje barn läste upp en artikel från barnkonventionen i idrottshallen under röstnings cermonin). Vi har pratat om demokrati och diktatur och lärt oss många nya ord och begrepp.

Det var vi i klass 1-3 som höll i röstningen i år. Vi sjöng för hela skolan och hjälpte till med röstlängder och Alice, Milian och Gabriella höll korta presentationer av de tre kandidaterna.

Inför avslutningsdagen så gjorde alla barnen ett WCP tryck på en vit tröja – de blev väldigt fina och barnen var mycket nöjda med resultaten.

En underbar avslutning på en bra vecka.

Alla hjärtansdag 2014

På alla hjärtans dag så passade vi på att baka lite chokladkakor. Vi använde det vi hade lärt oss i matten om att öka recepten till det dubbla. Vi använde oss av måttenheterna som vi lärt oss.

Äggadán 2014

Vi började dagen med att dekorera våra ägg. Alla kämpade och det blev en härlig färgglad äggkartong.

Sedan skulle det röstas fram en vinnare.

Efter rasten var det dags för äggapickning och när sju finalister var kvar så var det dags på stora scenen. Laura var med i finalen, där hon tyvärr åkte ut mot tjejen som vann hela tävlingen.

Ella fick pris för finaste ägg F-3. Ella fick också medalj för att ha vunnit kängurutävlingen (problemlösning, matte) för klass 3&4 – Bra jobbat Ella!!

Nobelfestligheter 2013

Vi avslutade vårt mat-tema med att göra det lite festligt på Nobeldagen. Vi pratade om vett och etikett och hade ”examination i bordsskick”! Självklart pratrade vi om Alfred Nobel och varför vi firar Nobeldagen.

Vi avslutade middagen med dans till Dean Matrins Thats amore.

 

 

Tema mat

Denna vecka har vi haft tema MAT.

Vi har pratat om potatis och om kakaobönan.

Vi har läst om potatis i alla dess former. Vi har tillverkat eget klister av potatismjöl som vi använde när vi till verkade våra STORA potatisar. Vi har haft chipsprovning – där skulle 4 olika chips betygsättas efter doft, smak och utseende. Vi pratade också mycket om vad KRAV-märkningen innebär och om vad som är ekologiskt.

Kakaobönan har vi också lärt oss mycket om. Det som nog var starkast var att den håller på att ta slut och att om bara några år kommer det att vara enorm brist på kakao. Vi gjorde konstverk av kakao och vi smakade olika sorters choklad. Här pratade vi mycket om märkningen Fairtrade och vikten av bra förhållanden för de som odlar/skördar. Vi smakade också råa kakaobönor.

Klagshamn

Vi hade en fin men lite blåsig. Här är ett urval av aktivitetera under dagen. Nu närmar sig sommaren med stormsteg. Imorgon är det skolavslutning i S. Sallerups kyrka, det blir säkert lika vackert som vanligt!